IMG 2260

11

JUN

Att ta steget ut i naturen

Känslan att på egen hand ta sig fram i naturen, med boende, mat och kläder i ryggsäcken, det är en obeskrivlig frihetskänsla. Det är det enkla som gör det så fantastiskt. Att ta sig till platser man aldrig annars sett. Även i ditt närområde finns många fina stubbar att sitta på, träd att hänga upp din hängmatta i eller små stigar att upptäcka.

Att röra sig i naturen är totalt kravlöst, alla måsten och bor-den lämnas hemma. Det enda man gör är att ta ett steg framför det andra tills man är trött. Då vilar man. Är man hungrig äter man. Det skall inte vara mer komplicerat än så.

Visst kan man längta norrut till våra fina fjäll och storslagna vidder. Men det bästa är det enkla, de små fina turerna en ledig dag eller över helgen.

Sjuhärad erbjuder ett smörgåsbord med fina upplevel-ser. Korta dagsturer eller vandring under flera dagar. För många är detta ett stort steg, men egentligen är det bara att ta sig ut och börja vandra. Hur fort och hur långt du går är det bara du som avgör. Vill du göra det till en utma-ning gör du det. Men börja alltid med det mest grundläg-gande; du behöver kunna hålla dig varm, mätt och torr. Är du rustad för det klarar du oftast mer än du tror.

Planerar du en längre vandring i sommar krävs det förberedelser, kunskap och utrustning. Så börja din vandringssemester redan nu med en dagstur bakom knuten. Bestäm din tur utefter vad du vill uppleva; skog, sjöar, hav, vidsträckta vyer, kuperat eller platt. Det mesta finns i vårt närområde! Vill du vandra över flera dagar är mitt bästa tips för en god natt utomhus att planera innan du åker, jag vill veta var jag kan parkera bilen, om det finns vatten utmed leden. Jag vill ha en plan för hur långt jag tror jag orkar gå och var jag kan tälta. För att göra det lätt för mig brukar jag sikta in mig att tälta vid vindskydd, de ligger ofta fint belägna och det brukar finnas eldplats och ibland även färskvatten.

Efter turer med läckande regnkläder, tältpinnar som gått av, skoskav, trasigt kök och för lite vatten rekommenderar jag att alltid kolla av din utrustning hemma. Och att alltid ha med silvertejp i väskan.

Jag vill ha det enkelt och smidigt och har i stort sett alltid samma kläduppsättning med mig. Vattentäta kängor, ullstrumpor, vandringsbyxa, ulltröja och luftig jacka. Regn-jacka, tjockare jacka eller tröja, vantar och mössa packas med som förstärkning till kvällen eller om vädret slår om. Kläder efter väder och jag räknar alltid med att vädret kan slå om. En bra ryggsäck är en som sitter skönt på din rygg och som rymmer all din packning. 65 liter brukar vara lämpligt om hela bohaget skall med.

Rädd för att frysa under natten? Ha ett väl isolerat liggunderlag och hellre en lite för varm sovsäck än för kall. Välj ett liggunderlag som du tycker är bekvämt, de existerar, jag lovar. Finns vandringslusten men inte prylarna brukar det gå att låna eller hyra det som saknas.

Text: Erika Andersson, Vildland Foto: Stefan Snyman, Superstudio
21+Helsinki+Fire+1

”Vill du inte sova utom-hus? Gör inte det! Det går alltid hitta leder där det finns vandrar-hem eller annat boende att hyra över natten.
Ut och njut!

Tips på vägen!

Testa dig fram och köp utrustning först när du vet vad du verkligen behöver, då är det störst chans att du får rätt utrustning som passar dig.

Här finns mycket information och bra tips på leder och fina sevärdheter. Eller ta kontakt med oss på Vildland för tips på utflyktsmål och utrustning.