4AB5402D 0225 49A9 8279 8E8D8158FCF6 1 201 A

01

DEC

Bortom Skumparty, Sangria och Sällskapsresan

Mallorca har sedan medeltiden varit en stor producent av både olivolja och vin. När vinlusen härjade som värst i mitten av 1800-talet var Mallorca länge förskonat. När land efter land drabbades av den elaka vinlusen som slog ut alla vingårdar vände sig allt fler till Mallorca för att handla vin. Vilket blev ett lyckokast för ön. Mallorca klarade sig dock inte undan lusen och trots att man ympade på resistenta rotstockar hade folk tröttnat på den labila vinbranschen. En stor del av vingårdarna omplanterades med oliv- och mandelträd och Mallorcas betydelse inom vin var snart ett minne blott. Under slutet av 90-talet låg fokus på kvantitet (bordsviner) istället för kvalitet. I dag är kvalitetstänket tack och lov tillbaka och Mallorca är mycket mer än sällskapsresa, sangria och skumpartyn! Mallorca har bytt kostym, från bullrig party-ö till en destination för familjer och framförallt människor med intresse för mat, vin och Mallorcas rika miljöutbud.

Bodegas Ribas har producerat vin sedan början av 1700-talet och deras viner rankas i dag högt bland vinkännare. I deras nya vinanläggning, ritad av arkitekten Rafael Moneo, kommer de kunna producera ca 200 000 buteljer i framtiden. Ett flertal rika investerare har under de senaste åren byggt sina drömprojekt på ön. Ett projekt värt att nämna är Can Axartrell utanför Pollensa. Familjen Schwarzkopf satsar hårvårdsmiljoner på att producera öns bästa viner på inhemska druvor. Vineriet ligger insprängt i ett gammalt stenbrott där bergsidorna kyler ner anläggningen. De jobbar med gravitation som innebär att druvorna pressas högst upp i byggnaden och hela processen flyttas sedan våning för våning utan att man behöver pumpa runt vinet. Can Axartrell har även startat ett projekt tillsammans Universidad de Islas Baleares för experimentell odling av gamla druvsorter. 

Det finns också verkligt intressanta kontraster på ön. Utanför Felanitx ligger bodegan 4 kilos. Det startade som ett garageprojekt av Francesc Grimalt, tidigare Ànima Negra. Nu huserar 4 kilos i ett gammalt fårhus där de med enkla medel inrättat sitt vineri. Namnet 4Kilos kommer från den initiala investeringen av båda parterna, det vill säga 4 miljoner pesetas. En blygsam investering i denna bransch och som visar att ett gott vin inte beror på en stor ekonomisk ansträngning utan en ambition för kvalitet och en passion för produkten. Ett stenkast bort hittar man Bodegan Ànima Negra som idag producerar några av Mallorcas bästa viner. I den gamla mejeribyggnaden har de skapat en intressant produktion med fokus på de inhemska druvsorterna Callet, Manto Negro och Fogoneu samt den gröna Prensal. De satsar på en hållbar och naturlig vinodling där terroiren ska speglas i vinerna. Deras ÀN-viner finns på öns alla bästa restauranger såväl som i Stockholm, Hong Kong och Borås!

Mallorcas har i dag cirka nittio vinproducenter och den inhemska efterfrågan ökar dramatiskt. Fler och fler européer bosätter sig på ön och varje år landar hundratusentals turister som vill smaka på- och uppleva det äkta Mallorca. Vinproduktion är åter ett hett ämne på ön och kommer så vara framöver. De gemensamma ledorden för öns vinproducenter är att arbeta hållbart och att värna om den biologiska mångfalden i vingårdar och omgivande skogar. Mallorca som besöksmål för vinentusiaster har aldrig varit mer attraktivt!

C0394220 B911 4775 8238 32EBD6EA6845 1 201 A

Smaka på Mallorca!

Mallorquinska viner kräver sin mat. De kraftfulla, terroirdrivna vinerna matchas med lokala smaker för bästa upplevelse. Mat i världsklass hittar man på Maria and Teresa Solivellas restaurang Ca Na Toneta i byn Caimari. Systrarna har varit på studiebesök på Fäviken och Oaxen vilket märks på både menyn och genomförandet. En äkta Mallorcansk matupplevelse med familjär stämning och vackert dekorerad inramning. www.canatoneta.com

Santi Taura drev tidigare den lilla pärlan med samma namn i byn Lloseta. Det var var verkligen en fantastisk matupplevelse som motiverade det faktum att restaurangen hade Spaniens längsta väntelista på bord, näst efter Celler de Can Roca sägs det. Den förbestämda menyn varierade från vecka till vecka och engagerad personal bidrog till en upplevelse värd en omväg. Nu kan man istället besöka Santi Taura i Palma där han driver Grup Santi Taura vars huvudfokus är matlagning med inspiration från Mallorcas historia. www.grupsantitaura.com

9B2934D8 B0BC 4E95 B8D6 B5F6E18241AE 1 201 A