Polis 6987 Cmyk (1)

05

AUG

De vakar över vår säkerhet

”Nu betjänas B115 i kassa 4” låter det från högtalaren i entrén till Borås polishus. Det byggdes 1965 i arkitekturstilen brutalism och har inte moderniserats nämnvärt genom åren. Kommunen jobbar med detaljplanen för ett nytt polishus. Tomas Stakeberg Jansson är lokalpolisområdeschef och menar att den grova våldsbrottsligheten har minskat i Borås de senaste två åren.

Besökare till polishuset måste först igenom en entré där ett flertal sökande väntar på pass och andra polisiära ärenden. ”Se in i kameran med neutral blick” hörs det från en av luckorna.

En äldre dam ser sig förvirrat omkring. 

– Du måste beställa tid via webben, det går inte att göra här, säger en man hjälpsamt.

Men en vänlig anställd kommer ut ur sitt bås och hjälper till rätta. Tomas Stakeberg Jansson möter upp och visar vägen in i polishuset. Sedan 2015 arbetar han åter i Borås, det var här han började som aspirant en gång.Tomas kontor ser ut som vilket kontor som helst.

– Jag har polischefsberedskap så det kan hända att jag måste avbryta intervjun, säger han samtidigt som han sneglar på mobilen.

Tomas kommer från Limmared, numera bor han i Varberg. Efter Borås arbetade han ett par år i Svenljunga och Mölndal. En period var han livvakt på säkerhetspolisen.

– Jag jobbade mycket med kungafamiljen. Det var att intressant arbete men krävde mycket resande.

Med andra barnet på väg ville Tomas hålla sig mer hemma. Det blev tre år till vid säkerhetspolisen i Göteborg följt av olika chefsbefattningar i Halland. 2015 förändrades polisen till en enda myndighet fördelat på sju olika regioner från att ha varit fördelat på 21, en i varje län. Närpolisområde blev i stället lokalpolisområde och Borås blev ett av de största i Sverige sett till yta och befolkningsmängd. Borås kommun har cirka 110 000 invånare och drygt 200 000 tillsammans med de sex kommunerna Borås, Bollebygd, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. Tomas gamla jobb försvann och han erbjöds att bli chef för lokalpolisområdet Borås.

– Borås kittlade lite extra, här fanns särskilt utsatta områden och det var här jag började som ung polisassistent. Det är fantastiskt roligt att jobba här och en enorm utmaning. 

Tomas minns att när han började var det skjutningar varje månad, mordförsök och mord. 

– Nu har vi skapat en verksamhet som kan förebygga bort grova våldsbrott och där narkotika inte längre flödar fritt. Allt för att få en så trygg miljö som möjligt för våra medborgare.

Tomas tycker att de har kommit en bra bit på väg.

– Vi har ett fantastiskt samarbete med kommunen och kommunalråden ser problematiken vi har. Vi tar våldsbejakande extremism på allvar och motverkar parallella samhällsstrukturer. Polisen jobb är att utbreda brott och kommunens ansvar är att förebygga uppkomsten.

Vad har gjorts konkret?

– Områden som Hässleholmen till exempel har fräschats upp och blivit mer attraktiva. Vi jobbar hårt för att få bort den öppna droghandeln. I Stadsdelarna Norrby och Hässleholmen/Hulta arbetar områdespoliser. Områdena definieras fortsatt som särskilt utsatta områden i polisens nationella lägesbild. Men målet är att de ska bort från listan.

Hur kan brottsligheten minska?

– Vi behöver satsa väldigt tidigt genom föräldrastöd bland annat. Det finns oftast en tragedi bakom för de som begår brott. Att låsa in en kriminell är som att sätta plåster på ett blödande sår och ge varan – blodförtunnade - samtidigt. Vi måste arbeta mer förebyggande i tidiga åldrar så att ungdomar inte glider in i ett brottsligt beteende.

Vad innebär det att ha fått en polishögskola till Borås?

– Jag skulle säga att det är en enorm fördel. Man kommer att vilja stanna, det blir lätt att rekrytera. Vi har ett bra samarbete och elever kan jobba extra i receptionen till exempel. 

Det finns ett beslut om att polisen ska bli 40 000 anställda, det ska anställas 10 000 nya polisanställda varav 7 000 poliser, innan 2024.

– Vi behöver rekrytera 22 000 med alla avgångar, det är en jätteutmaning.

Hur är det med brottsligheten i Borås?

– Förr var det kanske inte lika mycket grovt våld med skjutvapen men vi har fått bukt med det värsta. De svåraste våldsverkarna tog vi, de fick livstidsdomar och ett långt fängelsestraff.

Tomas säger att den som lever ett vanligt liv i villa eller lägenhet och som inte umgås i kriminella kretsar löper väldigt liten risk att bli utsatt för brott. Polisen arbetar brottsförebyggande genom kommunpoliser, områdespoliser och volontärer. 

– Vi gör även narkotikasök i olika bostadsområden med polishundar i trapphus, källare och vind. Det är för de boendes trygghet och skapar förtroende för polisen, det är ett lyckat projekt. Medborgarlöften är också ett led i det.

Varför är det så svårt att nå polisen?

– Där är vi inte bra än, vi har för långa väntetider. De har minskat men, det går att bygga ut så att det blir riktigt bra. Det går även att anmäla brott och att tipsa polisen via nätet på polisen.se, det läses hela tiden och man får återkoppling om man vill ha det.  

Vad är bäst med ditt jobb?

– Det är ett fantastiskt jobb vi har, att skapa trygghet för de man bor och lever med i samhället. Vårt motto är: ”Din polis gör hela Sverige tryggt och säkert.” 

Foto och text Boel Ferm

”Borås kittlade lite extra, här fanns särskilt utsatta områden och det var här jag började som ung polisassistent. Det är fantastiskt roligt att jobba här och en enorm utmaning.”  

Några råd

- från lokalpolisområdeschefen:

1 Ser man ett brott anmäl, tro inte att någon annan gör det, ta eget ansvar. Polisen kan inte lösa brottsligheten själva.

2 Reagera på felaktigheter, ta ditt ansvar som medborgare. Säg ifrån, det där är inte ok. 

3 Hjälps åt i samhället. Vi kan inte sälja ut allt till kommunen och polisen men vi ska göra vårt jobb.

Polis.9894 Cmyk (1)
Polis 9889 Cmyk