E38E8F4B F2F2 4579 B0DE 0EED76333A73 1 201 A (1)

17

OKT

Eleganta viner från Etna

Kan man odla vin i vulkanisk jord?

De bästa jordarna för vin är magra, näringsfattiga, och väldränerade. Viket innebär att druvorna får kämpa för att få vad de behöver. På det viset blir det färre druvor per ranka som istället har en hög koncentration. Vinet som slutprodukt får lättare att hålla en hög och frisk syra. Detta är egenskaper för vulkaniska- men även kalkrika jordar.

Vad är det då för speciellt med viner från Etna DOC, bara ett stenkast från den största aktiva vulkanen i Europa? Jo det är just mikroklimatet på vulkanen. Vulkanisk jord, hög höjd och närheten till havet skapar komplexa viner man inte trodde var möjligt så här långt söderut. Etna är en vinregion som har haft en ordentlig uppgång de senaste året vilket även syns på prislappen, men kostar det smakar det, eller?

Etnas viner är eleganta och jämförs då och då med viner från både Bourgogne & Barolo. Druvorna för området; nerello mascalese och nerello cappuccio, ger precis som pinot noir och nebbiolo viner med hög syra och strävhet.

I dag fredag 18 oktober släpper Systembolaget flera nyheter i sitt tillfälliga sortiment. En god nyhet är vinet Benanti Serra della Contessa 2014 (nr 92643) 429:-

Producenten Benanti är en förebild i regionen Etna DOC. Benantis viner är strama och vinner på lagring. Med detta vin kommer det några års mognad på köpet men vill du hellre lagra själv släpps idag även vinet Benanti Contrada Cavaliere 2017 (nr 92642) för 349:-


In vino veritas!

Sabina Eriksson, Sommelier
www.winely.eu


Ovan bild från Kanarieöarna, också vulkanisk jordmån.

”Vad är det då för speciellt med viner från Etna DOC, bara ett stenkast från den största aktiva vulkanen i Europa?  

IMG 5106
IMG 5107