Heino 05096

22

APR

Hemma hos designerparet Engström Heino

Här lyser shabby chic med sin frånvaro och här hittar du ingen minimalism. Hemma hos äkta paret Minna och Bengt Engström Heino råder en charmig och väl genomtänkt inredning. Bland de vackra möblerna står skokartonger med det egna skomärket Minna Heino ogenerat placerade. Det är mitten av april och knopparna på träden står sprickfärdiga. I ett tegelhus i Villastaden har makarna Minna och Bengt Engström Heino hittat sitt femte hem. Det ursprungliga huset stod färdigt 1923 och byggdes 1935 i den tidens funkisstil. Från början var villan en privatbostad som sedan byggdes om till kontor. Minna och Bengt har nu återskapat huset till den bostad det en gång var men samtidigt behållit plats för kontor och showroom.

– Här driver vi Minna Heino Skor. Vi vill ha en kombination av bra och snygga skor och designar dem därför själva. Vi driver också Nordiska Designkontoret för design och affärsutveckling.Det var just den kombinationen som förenade paret.
– Vi fann varandra i det kreativa och båda gillade vi affärer och business.
De möttes när Bengt var på besök i Borås. Han bodde då i USA och arbetade med
förpackningsprodukter. Bengt kommer från en traditionell miljö där söndagsmiddagar är ett måste, hon är barn till färgstarka konstnären Heli Heino med en mer okonventionell uppväxt. Båda har fått med sig sitt stora intresse för kultur, musik och böcker hemifrån. Paret minns sin första träff 1986 på en exklusiv restaurang i Stockholm.
– Bengt puttade försiktigt över notan till mig, jag hade ju skrutit över hur självständig jag var.Men den egentliga anledningen var den påse med handgjorda italienska skor som Bengt just hade köpt.
– Jag har alltid varit intresserad av skor och insåg att vi kommer i alla fall aldrig att diskutera vad skor kommer att kosta, säger Minna och ler.
Bengt har hunnit med mycket i sitt liv. Som att jobba som ekonom i Paris, läst ryska som militär, varit au-pair och butler hos en man med tolvrumslägenhet i Paris för att finansiera sina studier, startat företag och i huvudsak arbetat med säkerhet och kommunikation i databranschen. Bengt har bott utomlands i många år. När han träffade Minna hade han börjat tröttna och längtade efter mer kultur i sitt liv.
Sitt gemensamma liv började Minna och Bengt i Stockholm.
– Jag gjorde några hundår där, bland annat åkte jag runt och sålde bijouterier. Det fanns ju inte mobiler och gps då, jag körde vilse hela tiden, minns Minna.
Bengt arbetade för ett amerikanskt dataföretag. Minna arbetade sig fram och blev försäljningschef på Clinique Estee Lauder. Hon läste också reklam och marknads-föring på Berghs School of Communication. 1993 flyttade de till Borås.
– Vi ville inte att våra barn skulle växa upp i Stockholm.
Minna började jobba på Nordisk Designskola som hennes mor Heli Heino hade startat med Marita Nilsson. Sedan drev Minna och Bengt själva skolan fram till 2015. De ändrade på skolans inriktning till att inte bara utbilda designers utan även affärsinriktade sådana.
– Skolan lär ut hur verkligheten är, säger Minna och Bengt. De menar att design handlar om att bidra till företagets lönsamhet.

– Att göra produkter som löser något åt någon annan. Annars blir man konstnär. Skillnaden är att göra uppdrag åt någon och hantera sin kreativitet i det.
Skolan började också en utbildning i skodesign. Så småningom startade Minna och Bengt också Nordiska Designkontoret och efter att skolan sålts satsade de på egna verksamheter.
– Vi ritar på uppdrag åt andra, bland annat arbets- och uniformskläder.
Paret driver flera olika projekt och samarbetar med olika frilansare.
– Uppdragets karaktär avgör vilken kompetens vi behöver ta in.
Efter att haft lokaler på olika håll drivs nu all verksamhet från hemmet i Villastaden. Ett kontor finns i Åre för sportdesign. Ett andningshål är skidåkning vid fritidshuset i Gesunda, utanför Mora.
– När barnen var små packade vi in mat, sovsäckar och böcker och körde dit över helgerna. Resan på sex timmar en väg blev ett tillfälle att umgås med varandra, prata om vardagen och Bengt älskar att läsa högt!
Till sommaren firar paret 30-årig bröllopsdag.
– Det är inte många som klarar att hålla ihop så länge. Vårt tips? Att ha vardagsroligt, säger de.
Bengt ger Minna kaffe på sängen varje dag när han inte är på resande fot och har som mål att få sin hustru att skratta minst en gång om dagen.
– Det lyckas du med!

De säger att de är varandras bästa vänner och pratar om vikten av att göra roliga saker ihop.
– När barnen var små hade vi våra speciella tisdagar. Vi kokade musslor, drack vin och dansade hemma. ”Nu är det vuxentid” fick barnen höra. Och så pratar vi om allt. Ett förhållande måste vårdas.Och hur mycket de än har arbetat under veckan ser de till att laga middag och äta tillsammans varje kväll.
Villan är byggd i två våningar och innehåller flera kontor och sovrum, gästrum, en butik och ett showroom. Nedervåningen har en öppen planlösning med köket i ena änden och vardagsrum med showroom i den andra.
– Vi brukar ligga i var sin soffa och läsa, vi har ingen tv. Vi har olika favoritplatser efter årstiderna.En är just sofforna i showrum/vardagsrum, en annan är vid brasan i biblioteket. Under vår och sommar tillbringas mycket tid i orangeriet och på den inglasade verandan. Det har tagit mycket arbete att bygga om huset. De har lagt ner stor möda på att återföra huset till något av sitt tidigare utseende.
– Vi fick jobba hårt. Det var vita strukturtapeter överallt. Det var ett eldorado att bygga om ett hus utan givna rum. Det fanns tre toaletter, vi utgick från dem. Funktionen var viktig. Det finns en liten trädgård med en bäck, ett önskemål från yngsta sonen som när han var liten hade besökt Monets trädgård. Minna och Bengt erkänner att de inte har några gröna fingrar.
– Vi är väldigt entusiastiska varje vår men vi är inte bra på trädgårdsarbete.

Tidigare har parets husrenoveringar kunnat ta över tio år.
– Den här gången skulle det gå fort. Vi startade i maj med golvslipning, flyttade in i augusti lagom till jul var sista badrummet klart. Vi har byggt om det till ett hem igen. Nu kliar det på nytt i inredningsfingrarna.
– Vi har bott här i 13 år, det är dags för nästa etapp, att bygga om butik och kontor, säger de.


Text & bild: Boel Ferm

 

 

”Vårt tips?

 

Att ha vardagsroligt!” 

 

 

 

Heino 05089
Heino 05152
Heino 05130