Hydria 01487

10

OKT

Hydria Group firar 25 år

När ångloket stannade utanför dörren

När Hydria Group firar 25-år jubileum görs det ordentligt. Utanför kontorets lokaler i gamla stationshuset i Borås Öfwre Station möttes inbjudna gäster av en blåsorkester och utklädda stinsar. Ett ånglok förde sedan gästerna till Fristad tur och retur för att avsluta kvällen med mat och mingel på Borås Kongress och efterfest på Borås Öfwre Station. Runt 140 gäster bestående av företagare och profiler mötte upp för att fira 25-åringen. Blåsorkester och utklädda stinsar välkomnade och när ångloket från Nässsjö Järnvägsmuseum ångade in med visslande pipa var förtjusningen total. Gästerna fick åka med på en nostalgiresa i 60-tals vagnar. Många åskådare såg förvånat efter det ovanliga tåget. Det är inte varje dag ett ånglok kör in i Fristad. 

Väl tillbaka i Borås samlades gästerna på Borås kongresscenter för fortsatt minglande, mat, tal och musik. 

– Vi har alltid fokuserat på svensk tillverkning. Många sa ”det går aldrig” men det gäller bara att bestämma sig, sa Hydrias grundare Micael Barrstrand bland annat i sitt tal.

Han berättade om sin egen väg in i branschen. Som skoltrött tyckte han att VVS-branschen kunde passa. Han började jobba hårt för en låg lön. Han utbildade sig till VVS-ingenjör och arbetade först på Rörkonsult ingenjörsbyrå i Borås.

– Det var en kul tid, jag lärde mig mycket.

24 år gammal blev han erbjuden att gå in som VD i Borås Ventilation. I dag finns Hydria på flera platser bland annat i Motala, Skövde och Stockholm, och har utökats med avdelningar för marknadsföring och IT, skog och vatten. Framgångsfaktorerna har varit många och förutom innovation, kvalitet och att alltid investera ”dubbelt så mycket” har svensktillverkning hög prioritet.

– När gamla järnvägsstationen i Borås blev till salu svindlade tanken, tänk att ha kontor där.

I dag är det verklighet. Just nu sker nu en succession genom att nästa generation i familjen Barrstrand övertar ägarskapet av koncernen. Grundaren, Micael Barrstrand, som tidigare har överlämnat det operativa ledarskapet till koncernchefen Tor-Björn Danielsson överlåter successivt sina aktier till sina barn Frida, Tobias och Emma Barrstrand.

– Vi ser svensk tillverkning som en av våra framgångsfaktorer, det och att hålla hög kvalitet. En annan stor framgångsfaktor som genomsyrar alla affärsområden i Hydria Group är innovation, säger Tor-Björn Danielsson, vd Hydria Group. 

Produktion finns på flera platser som Viared, Skövde och Motala. I fabriken i Motala investerades nyligen med den största maskininvesteringen någonsin, och en tillbyggnad som kommer att stå färdigt nästa år och ge en fabrik på totalt 18000 kvadratmeter. Samtidigt planerar man nybyggnation av en 4000 kvadratmeter stor fabrik i Skövde. 

– Bra medarbetare är en förutsättning. Alla har möjligheter att komma med idéer och förslag. I morgon firar vi med alla anställda.

Text och foto Boel Ferm

”Vi har alltid fokuserat på svensk tillverkning. Många sa ”det går aldrig” men det gäller bara att bestämma sig

Hydrias grundare Micael Barrstrand

Hydria 01346

Hydria Group:

Familjeägt företag som grundades 1994.

Huvudkontor i stationshuset Borås Öfwre.

Anställda: Omkring 170 personer

Omsättning: 330 miljoner