D71 1506

29

DEC

Italiensk glamour på Borås Textilmuseum

Trots att modeskaparen Gianni Versace mördades 1977 är hans mode fortfarande högst aktuellt. Textilmuseet öppnar en utställning med den normbrytande modeskaparen Gianni Versace. Han startade det som kom att bli ett av världens mest berömda modehus.

– Versace är just nu högaktuell på flera plan. Det är bara att öppna vilket modemagasin som helst så kryllar det av Versace-inspirerande mönster och 80/90-talssnitt, säger Ulrika Kullenberg, museichef.

Den designfilosofi som kännetecknade Gianni Versace är lika intressant idag, ifrågasättandet av manligt och kvinnligt, normer och sexualitet. Versace var öppen gällande sin homosexualitet och blev en viktig person i HBTQ-rörelsen.

Hans design kännetecknades bland annat av utmanande skärningar och starka mönster för både män och kvinnor. Versace hade en unik och utåtriktad stil och skapade färgglada och expressiva kläder. Kreativiteten kände inga gränser. Versace blandade mode och konst, antikt och modernt, manligt och kvinnligt. Musik, fotografi och grafisk design ingick också och Versace transformerade både modevisningar och reklamkampanjer och gjorde dem till popkulturella multikonstverk.

Versaces kläder har burits av kändisar som Madonna och Prince och kollektionerna har visats av supermodellerna Claudia Schiffer, Naomi Campbell och Linda Evangelista under deras storhetstid på 80- och 90-talet.

Modeskaparen mördades 1997 och hans öde har skildrats fiktivt i TV-serien American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace.

Utställningen Gianni Versace Retrospective kommer närmast från Kronprinspalatset i Berlin. Ett 70-tal utvalda kreationer för både dam och herr från Gianni Versaces glansdagar från 1989 till 1997 visas. Plaggen har lånats in från några av världens främsta samlare där huvudsamlaren är Antonio Caravano från Italien.

Hur lyckas Textilmuseet med att få hit så stora utställningar? Som enda museum i Sverige visades nyligen en stor utställning med designern Cristóbal Balenciaga. Museichef Ulrika Kullenberg förklarar att sedan nyinvigningen i Textile Fashion Center 2014 har museet arbetat systematiskt med att matcha centrets målsättning som Europas ledande science park för textil och mode. Med utställningar av samma kaliber - av hög kvalitet och med utblickar mot världen.

– Vi har skapat internationella nätverk och kontaktytor vilket gett oss erkända partners som exempelvis Victoria and Albert Museum i London. Samtidigt som vi internt arbetat med att göra det möjligt att ta emot prestigefyllda utställningar, med de anspråk på säkerhet och faciliteter som då krävs.

I samma process har museet sökt partnerskap med bland annat näringslivet för att göra dyra projekt ekonomiskt genomförbara.

– På Textilmuseet försöker vi vara djärva och har enbart fått härlig respons och lovord från både publik och samverkanspartners när vi tillsammans utvecklar Borås och Sjuhärads textilhistoriska rötter mot en framtid, säger Ulrika Kullenberg och fortsätter:

– Allt som allt blir det en väldigt inspirerande utställning.

Text: Boel Ferm där inte annat anges

Fotograf: @kvd, Copyright by gianniversaceretrospective

”I like to be different.
I like to break barriers.
I think it’s the responsibility of a designer to try to break rules and barriers.”

Gianni Versace, Vogue 1985

Gianni Versace Retrospective:

Gianni Versace (1946-1997).

Plats: Textilmuseet på Textil Fashion Center, Borås.

Pågår: 30 november 2019 till 12 april 2020.

Producent och curator: Karl Von Der Ahé. Formgivare: Aia Jüdes.

Samarbetspartner: Borås TME.

Huvudsamarbetspartner: Sparbanken Sjuhärad.