D3A0155 Cmyk

05

AUG

Kretsloppet

Årets löparfest förväntas samla runt 6 000 till 7 000 deltagare och en publik på cirka 25 000 i och runt tävlingscentrum i Borås city.

– Totalt 146 244 kr delades ut till femton olika föreningar som hjälpte till som funktionärer på Kretsloppet 2018, säger Erik Wickström som kallar sig själv konditionskonnässör. Erik jobbar som föreläsare, längdskidinstruktör, personlig tränare, skribent och fotograf och är chefredaktör för tidningen Vasalöparen.

Hur länge har du varit med?

– När fick frågan om att jobba med Kretsloppet hösten 2017 var valet enkelt. Målet var att göra några mindre förändringar och förbättringar samt att presentera nyheter inför loppets tionde upplaga förra året. 

Det blev en succé och mot alla odds lyckades man öka antalet deltagare. 

– Det ska egentligen inte gå, med tanke på hur trenden ser ut bland övriga lopp i Sverige. I stort sett samtliga stora millopp, halvmaraton och maraton har tappat enormt många deltagare devsenaste tre, fyra åren. 

Erik tror inte förklaringen är att folk tränar mindre, utan att många vänder sig till olika typer av extremare utmaningar som Ironman och ultralopp, samt lopp inom icke-traditionella konditionsgrenar.

Varför är du med?

– För mig är Kretsloppet som en dag på en fritidsgård. Mina barn och barnens kusiner springer barnloppen, medan jag, min syster, min pappa och flera av mina kompisar springer milloppet. Före, efter och emellan loppen träffas vi och har trevligt. När startskottet går ger vi allt, men det är inte så noga om vi tränat bra inför loppet eller om resultatet inte blir som man tänkt sig.

Hur var det förra året?

– Vi hade nyheter som Simba som maskot i barnloppen, vår egna låt samt farthållare på milen som var mycket uppskattade. 

Är det några nyheter i år?

– Det blir bland annat träningstävling Avloppet, farthållare även på fem kilometer, flera band längs banan och att teamtälten är flyttade till Krokhallstorget. Dessutom kommer vi att ha löpande soptunnor samt ”plogginggrupper”, för att vi endast ska lämna vårt fotsteg efter oss.

Varför tycker du folk ska vara med?

– För att det är en sådan härlig folkfest. Resultatet är sekundärt. För mig är nervositeten i startfållan och eftersnacket i målfållan en stor del av upplevelsen. Och såklart den fantastiska publiken. Många tar Kretsloppet för givet, men utan publik och utan folk som springer så blir det ingen folkfest. Så kom och upplev kalaset inifrån!

Text: Boel Ferm
Bild ovan: Sari Tiainen

”För mig är Kretsloppet som en dag på en fritidsgård.”

Fakta Kretsloppet

Det elfte i ordningen. Startade för tio år sedan. Ägs och arrangeras av Korpen Borås. Äger i år rum 14 september. En löparfest med en stark miljöprofil. 

Kretsloppsarbetet står i fokus och miljöarbetet i Borås lyfts fram. Ett evenemang som engagerar hela familjen, allmänhet, företag, föreningar och organisationer. Kretsloppet i Borås är miljöcertifierat av organisationen “Håll Sverige rent”.

Läs mer på www.kretsloppetiboras.se

Bilder nedan: Christer Falk

 

Kretsloppetpressbild3 Cmyk
55 Cmyk