Vin Mat Ev 02787 Cmyk

22

APR

Mat + vin = sant!


I det aprilnumret välkomnade vi två nya medarbetare till Hashtag Borås; Linda Arvidsson som kommer att dela med sig av goda matrecept och Madeleine Wallman som tipsar om passande drycker därtill.
– Först ut är ett recept på den goda jordärtskockan, det är säsong nu, säger Linda. Madeleine ger råd om vilken dryck som passar till denna goda knöl. Linda och Madeleine har var sitt företag. Linda driver Wellis food for you, med catering och evenemang. Madeleine är sommelier med företaget Mad Taste som håller i alla sorters dryckesprovningar. Tillsammans kommer de att driva Wood and Wine.
– Vi tänker miljö och natur samt ekologiskt i den mån det går, och vi kommer att använda oss av inslag av trädetaljer i våra evenemang, säger Linda. Hon och Madeleine möttes för ett år sedan på ett affärsnätverksmöte, BNI, i Borås.
– Efter att ha träffats varje tisdag och lärt känna varandra kände vi att det kunde vara kul att göra något tillsammans. I det gemensamma företaget håller de bland annat i vinprovningar och matlagningskvällar samt färdiga koncept. Till exempel smakrika tapas där Linda gör maten och Madeleine väljer dryck.
– Vi tänker att vi nu öppnar upp för framförallt företagen i Borås och Ulricehamn som kan vända sig till oss för kundevent eller kanske till den egna personalfesten.
Linda bor i Ulricehamn och matintresset har hon med sig från hela släkten säger hon. Alla gillar att laga mat.
– Jag har alltid älskat att laga mat. Det finns med mig från farmors köksträdgård och våra familjemiddagar hemma hos farmor och mormor. Den bästa husmans-kosten! Det var 2002 som Lindas mamma tyckte att hon skulle satsa på kock som yrke. Det blev en utbildning i Halmstad. Efter det följde praktik och jobb. Senaste anställningen var i personalrestaurangen på Ulricehamns Sparbank. Där arbetade hon i sex år innan Linda bestämde sig för att starta eget.
– En lokal i Marbäck blev ledig och allt föll på plats.
Här håller hon sina matlagningskvällar och tillagar all cateringmat, till exempel företagsluncher.
– Jag gör allt som har med mat att göra. Tillsammans med Madeleine kan vi sköta allt från företagsfest till event i företaget Wood and Wine event. Madeleine är från början utbildad möbelsnickare och bor i Fänneslunda. Hon har arbetat i stall i många år.
– Jag orkade inte jobba utomhus och frysa längre och ha Peltorlurar på huvudet. Hon skrev in sig på arbetsförmedlingen. Kort därpå ringde en man och frågade om hon ville jobba i hans vinföretag.
– Jag skulle jobba extra men blev kvar i ett och ett halvt år. Madeleine kuskade runt på vinmässor i Sverige. Det kunde vara Uppsala en helg, Skövde en annan.
– Jag fastnade för smaker och tyckte det var superintressant. Jag insåg vilka häftiga smakupplevelser det finns. Det är roligt att hitta kombinationer med mat. 
Nästa jobb blev på ett spritföretag, under den tiden utbildade sig Madeleine till sommelier på Vinkällan i Göteborg.

– Jag försöker få folk att säga med egna ord vad vinet doftar vid en provning. De kanske säger ”päron”. Men det är stor skillnad på vilken sort, och om det är mogna eller inlagda päron till exempel. I Hashtag Borås kommer Madeleine att dela med sig av fakta om drycker och varför de passar ihop med olika maträtter.
– Min specialitet är att få människor att förstå vad de själva gillar för dryck. 

Ni hittar Madeleine och Linda på Instagram under #woodandwineevent.

Text & bild: Boel Ferm

”Vi tänker miljö och natur samt ekologiskt i den mån det går, och vi kommer att använda oss av inslag av trädetaljer i våra evenemang”