Mathias Melo 01242

03

OKT

”Min musikstil är feelgood"

Drömmen om en fotbollskarriär hägrade men musiken kom in i livet. Mathias Melo har ett alldeles eget sound. En blandning av pop och soul. Ibland blandat med reggae, funk med mera. Med tre låtar på Spotify har han nu signat med skivbolaget Warner Music som promotar debutsingeln Get some sun.

– Här, lyssna! Hasthag Borås möter Mathias Melo i Stadsparken i Borås.
Han räcker över sina hörlurar och spelar upp sin singel Get some sun. En glad, poppig melodi strömmar ut ur lurarna. På mobilen spelas textraderna upp. Låten har i dagsläget nått runt 30 000 streams, lyssningar.
– I går kom låten upp på Riks FM Fresh, där spelas kommande hitmusik, säger Mathias.

Låten kom till in inför längtan efter solen. Mathias, hans sambo och hennes syster hade bokat en resa till Jamaica. Tre veckor innan avresan kände sig Mathias ”rösen”.

– Jag frös och gick in i duschen. Jag vill bara vara framme och sola, jag kände av d-vitamin bristen och började sjunga i duschen, något jag sällan jag gör.

Innan sambon Caroline kommit hem var han klar med 90 procent av låten och så blev Get some sun till. Hemma igen jobbade Mathias med att ändra ackordgången och formen, texten bantades ner och mycket arbete gick åt för att få till en passande melodislinga.

– Jag satt med duktiga låtskrivarna Niclas Carson Matsson och Per Magnusson som tillsammans med mig är upphovsmän till låten och som kan de oskrivna reglerna. Mathias börjar spontant sjunga: ” I wanna get on the plane get off the ground… ” Han förklarar:

– Det är en lek med ord, GET on the plane, GET off the ground, GET some sun. I’m getting ready it’s a beautiful day. Låten handlar om när det pirrar i magen och benen känns som gelé av förväntan inför en resa.
– Det handlar om en långresa, ”I need to defrost and heat up my soul”. Det enda jag ville var att få lite sol. Mathias tror att det är just det där med känslor som gör att svenskar är duktiga låtskrivare.

– Vi är duktiga på att längta och på att beskriva den längtan.

Mathias bor med sin sambo i Fritsla. Även om han tillbringar en del dagar i Stockholm är det till Fritsla han längtar. Uppväxt i Fritsla har han bott i både Jönköping, Kalmar och Stockholm. Efter att ha spelat forward/yttermittfältare i Elfsborg upp till B-laget provspelade
Mathias 18 år gammal för ett elitlag i Portugal, Santa Clara.

– Jag var där när jag var 17 första gången och tränade med dem. Men provspelningen blev aldrig av. Fotboll var grejen, det var drömmen då.

I samma veva plockade Mathias upp en gitarr men det var inte på grund av fotbollen säger han. Det var under ett projektarbete i trean på Sven Eriksonsgymnasiet i Borås som han och två klasskamrater skrev om musikens betydelse inom idrotten.

– Då visade en kille sin gitarr. Min bror lärde mig något ackord. Jag övade och lärde mig mycket på kort tid. Jag drevs av den rena glädjen att spela. Mathias lärde sig mycket på Youtube och försökte efterlikna det sound som han hörde.

– Jag labbade mycket på egen hand. Som person har jag förmågan att sätta mig in i saker. Som att jag trollade mycket i gymnasiet, jag var hel helt besatt. Sedan blev det gitarr.

Text och foto Boel Ferm

Läs hela intervjun i magasinet Hashtag 

”Min värdegrund är hälsan. Det är en dröm att både kunna leva på musiken, och att träna och vara fysiskt aktiv. Jag lever min dröm.”

Bor: Fritsla.
Ålder: 30 år.
Utbildning: Musikhögskolan i Stockholm
Musik – och medieproduktion.
Folkhögskola inriktning låtskrivning i Kalmar.
Familj: Sambo.
Husdjur: Två katter, en svart & en vit.