Newyork 04925

05

AUG

New York på en budget

– Enjoy your stay, väser passkontrollanten mellan hopbitna tänder.

Han ser inte alls ut att mena det. Men från den stunden möts besökaren av idel vänliga människor. Jag kliver av planet en solig eftermiddag på Newark flygplats. I fjärran höjer sig skyskraporna över det platta landskapet som en teaterkuliss.

En förbeställd shuttle för mig och mina medpassagerare närmare och närmare skyskraporna. Biljetten via Arlanda till flygplatsen Newark har jag köpt flera månader tidigare, den kostar strax under 4 000 kronor, tur och retur.

Till New York flyger jag med solen flödande hela vägen. Jag lyder ett tips jag fått, om att snarast ställa om klockan på armen och mobilen till New Yorktid i ett försök att lura hjärnan för att slippa vara så trött de första dagarna. Tidsskillnaden är sex timmar. Jag har turen att ha min systerdotter Tess boende på Lower East Manhat- tan. Jag är tacksam över gratis bostad då boendet kan äta upp mycket av resebudgeten. 

Tio dagar tillbringar jag i New York. I huvudsak tar jag mig runt ensam. Tunnelbana är praktiskt och det är lätt att hitta, allt är tydligt utmärkt. Det slår mig hur slitet och smutsigt det är. Trapporna är branta men det finns hissar. En lärdom jag gör är att det kan löna sig att köpa ett veckokort i stället för ett påfyllbart kort. Varje gång jag byter tunnelbana eller buss dras det för en ny resa. Min första dag strosar jag runt i lugn och ro. Gallerier finns det många av och jag besöker Modern Museum. Där köper jag en fotobok och blir förvånad när expediten slår in ett högre pris än det står på prislappen. Jag har glömt att på alla prislappar i USA tillkommer en skatt på åtta procent.

Det som slår mig är att folk verkar så positiva. Jag hör skratt och skämt. Pratar du engelska är det lätt att fråga efter vägen, hjälpsamheten är stor och människor här är märkbart stolta över sin stad. Happy hour är ett bra tips. Det är oftast mellan 17 till 19 och innebär halva priset på det mesta. Jag går in på en restaurang som skyltar med ostron för halva priset. Med dagens kurs kostar färska ostron åtta kronor styck vid mitt besök. Jag mumsar i mig tolv och njuter i fulla drag. Nästa dag har jag beställt en matpromenad via Trip Advisor på nätet, Lower East Side Food and Culture Tour. En entusiastisk guide för vår lilla grupp genom både China town, Little Italy och del av de judiska kvarteren. Jag får bland annat prova på dumplings, färsk mozarella och knish. I USA ger du dricks. Servitören Luc på en av restaurangerna jag besöker, Zucco-Le French Dinner, berättar att han lever enbart på dricks.

Att promenera över Brooklyn bridge är också en upplevelse och helt gratis. Liksom High Line, en park som anlagts på en övergiven upphöjd järnväg på Manhattans västsida. Inte långt därifrån ligger Chelsea med mängder av gallerier.

Vädret i New York är oerhört varierande. Under mina dagar får jag uppleva både regn, sol, snöfall och en riktig sommardag som jag tillbringar i Central Park. Det finns en färja som är helt gratis och passerar Frihetsgudinnan. Den är till för pendlare till och från Staten Island. Det är en fin resa och liksom övriga turister går jag bara av och direkt på båten igen. Vyn över Manhattans skyline fotograferas livligt.

Inte trodde jag att jag skulle kunna känna mig lite hemma. I New York av alla ställen. Jag är en ”New Yorker” i hjärtat nu.

Text & bild: Boel Ferm

(Läs hela reportaget i Hashtag Mark)

Några restaurangtips:

Zucco-Le French Dinner, 188 Orchard street.
Europeisk fransk www.lefrenchdiner.com

Lucys Cantina Royale Texmexrestaurang
1 Pennsylvania Plaza www.lucyscantinaroyale.com

Freemans, amerikansk restaurang. End of Freeman Alley (intill Broadway) Freemans Alley is off Rivington Street between Chrystie and the Bowery on the Lower East Side of New York City. http://www.freemansrestaurant.com

Outback Steakhouse, grillrestaurang. 60 W 23rd St https://www.outback.com/locations/ ny/new-york-6th-ave-chelsea

Napkin burger
84th Street
2315 Broadway https://5napkinburger.com

 

 

”Enjoy your stay, väser passkontrollanten” 

Newyork 05325Cmyk
Newyork 06807Cmyk
Newyork 06842Cmyk