Tjälknöl

29

DEC

NYTT ÅR med tjälknöl, naturvin och "Boråsbubbel"

Tjälknöl

1 kg stek gärna från vilt tex älg
1 liter vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
1 tsk krossad sv peppar
1 lagerblad smulat
15 krossade enbär
1 tsk timjan
1 tsk oregano
Sätt ugnen på 85 grader
Ställ in steken tills innertemperaturen är 65-70 grader
Det tar 8-12 h
Koka vatten salt o socker
Lägg i enbär, krossat lagerblad och oregano o timjan.
Låt svalna o lägg i köttet o låt ligga i saltlagen 4-5 h i kylen.
Torka av köttet och skär i tunna skivor.

Servera med potatisgratäng och en god rödvinssåssås:
1 grovhackad scharlottenlök
1 skivad morot
2 msk smör
1 msk tomatpure
3 msk rårörsocker
3/4 dl balsamvinäger
41/2 dl rött vin
3 msk kalvfond
1 1/2 tsk soya
41/2 dl vatten
1-2 tsk majsstärkelse
salt o peppar

Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut. Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens. Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår ca 15 minuter. Starta timer.
Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår. Sila såsen. Starta timer.
Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av m salt o peppar. 

Gratäng
Skiva mjölig potatis, ös på äkta grädde tills potatisen är täckt. Salta o peppra mycket, skiva i purjolök och gul lök o ev pressad vitlök.
Blanda runt m händerna så grädden kommer på varje potatis. Smaka av. Jag lovar att du kan krydda lite mer! In i ugnen i typ 1-2 timmar på 200 grader.

Smaklig måltid och GOTT NYTT ÅR!

”Jag lovar att du kan krydda lite mer!

Linda Arvidsson

Tjälknöl

Maddes Vintips:


Till tjälknöl:

Maison Robert Olivier 119:-
(nr 70268) 
Vin Naturel Cuvée Tradition
Frankrike


Till nyårsskålen:

BoråsBubblet 129:-
(nr 77994)
Cava, Spanien

Maison (1)