Star Cmyk (1)

07

AUG

"Till grannarna sa jag att jag skulle surfa"

Robert Åhrman är en av alla de - förra året 14 000 - som sökte in till tävlingsprogrammet Robinson. 

– Jag har länge tänkt på att göra något sådant här.

Att delta i Robinson såg Robert som den ultimata utmaningen, ett sätt att testa sig själv. Främst lockades han av det sociala spelet.

– Jag är oerhört fascinerad av gruppdynamiken när helt nya bekantskaper möts på en öde ö, säger Robert.

Hashtag Borås möter honom på en lunchrestaurang i Borås där han tills nyligen haft sin arbetsplats hos GM-gruppen och sålt digitala storbildsskärmar

– Jag byter jobb och arbetsort från Borås till Varberg, där kommer jag att jobba med att sälja markiser och solskydd.

Efter första gallringen återstod ett par hundra sökande till Robinson. Robert var med på intervju via videolänk på en första intervju. 

– Sedan fick jag ett samtal, 40 ska bli 20. Jag åkte till Stockholm där jag intervjuades och fick träffa psykolog, läkare, produktionsbolag och TV4.

Robert säger att han körde med raka kort.

– Min tanke med audition var att vara brutalt ärligt med hur jag är som person, jag förstod någonstans att tävlingen skulle innebära många påfrestningar. Jag ville inte åka i väg med känsla av förväntningar att vara på ett visst sätt om jag blev uttagen.

Det gick någon vecka, så kom samtalet: ”Du är uttagen, var beredd att packa din väska." Programmet sändes i år men det var i början av augusti förra året som Robert satte sig på planet mot ett ovisst äventyr. Han skull inte komma hem förrän slutet av september, då ett antal kilon lättare och med erfarenheter han inte hade velat vara utan. 

– Mitt mål var att komma till sammanslagning och att vinna åtminstone en tävling. 

Äventyrstävlingen Robinson är tuff. Det förekommer många tvister och Robert säger att spelet ändrar förutsättningar under resans gång. Den första tiden efter Robinson blev tuff.

– När vi kom hem och fram till dess att programmet började sändas fick vi inte prata med någon. Det är dyra böter om man inte håller avtalet. Medtävlandena Klas, Mathias och Peter blev ett stöd.

– Med dem kunde jag ventilera och prata om allt vi upplevt.

Det svåraste var att ljuga för omgivningen.

– Till grannarna sa jag att jag skulle till Australien och surfa. Att hålla på och ljuga och prata osanning var jättejobbigt. Bara min familj och mina chefer visste var jag varit. 

I februari i år började sändningarna.

– Över en natt hände allt. Det var helt overkligt med all uppmärksamhet. Samtidigt var det fruktansvärt skön, en stor sten släppte från mitt bröst kändes det som. Robert tar några tuggor av sin mat och ser ut genom fönstret.

– Jag är så jäkla glad att jag blev utvald att åka med.

Det jobbigaste var orkeslösheten på grund av brist på mat. Efter ett dygn kände Robert redan av hungern.

– Det är så himla kul i början. Med nya bekantskaper, du ska anpassa dig, bygga läger och leta mat. 

Efter ett par dagar kände han av slöheten, han sov inte bra på sanden. Och nätterna var kalla.

– Det kom inte fram i programmet men det var svinkalla nätter. Vi sov sked för att hålla värmen.

Robert var glad över att ha valt en filt som sin personliga sak att ta med till ön.

– Filten gav en trygghetskänsla, något att lägga över sig eller under huvudet som kudde och jag tänkte också kanske som vindskydd.

Många deltagare fick problem med magen men Robert säger att han hade tur. Han hade en god grundkondition och tränade inget extra före tävlingen, han levde rätt normalt. Och någon stor äventyrare tycker han inte att han är.

– Jag har väl gjort några resor till värmen som många andra, och jag har börjat surfa hemma.

När Robert återvände hem efter äventyret på ön hade han gått ner 17 kilo. Han såg både tagen och mager ut. Det tog tid att anpassa sig till livet hemma i Kinna igen. Det var många intryck från de åtta veckorna på ön, Robert upplevde att han var rätt disträ. 

– De första två månaderna var jag inte inte mig själv. Jag sov dåligt och snurrade runt i sängen, jag åt konstigt. Robinson hade påverkat mig otroligt mycket. 

Så småningom kom Robert åter in i vardagen och pulsen gick ner.

– Vi hade möjlighet att kontakta både psykolog och läkare om vi ville. Viktigast var att äta försiktigt i början, lite åt gången. Men det är omöjligt när man svultit, man äter så man kräks. 

Men ändå ångrar han inte en sekund

– Alla som ens funderar på det ska söka. Det är helt klart ett äventyr, jag är så fruktansvärt tacksam att jag fick chansen.

Robert säger att han har förändrats efter Robinson.

– Jag känner mig lugnare som person, jag var inte så lättstressad innan men små saker som oroade mig förut är inga problem i dag. En tanke som föddes är att jag är här på ön på begränsad tid, det finns läkare och produktionsbolag jag kan kontakta om jag inte orkar mer. Men tanken att det finns människor som levet i svält hela tiden utan skyddsnät gjorde honom förkrossad. 

– Det var fruktansvärt att uppleva svält men jag visste ju att snart skulle jag gå i en matbutik igen. 

Robert säger att han ser tillbaka på tiden med Robinson med glädje, även om det ”i perioder kändes vidrigt”. Enkelheten i livet på ön är något han saknar. Att somna och vakna utomhus. Utan stress, mobiltelefoner och klockor. 

– Du har ingenting, en känsla som verkligen kan locka, det är inget liv jag vill leva men det var samtidigt en väldigt skön känsla. Vi levde efter solen och hade bara elden.

Text: Boel Ferm

(Läs hela reportaget i Hashtag Mark #1)

”Min tanke med audition var att vara brutalt ärligt med hur jag är som person, jag förstod någonstans att tävlingen skulle innebära många påfrestningar.”

Fakta Robinson

Robinson 2019, även kallad Robinson Fiji, är den 18:e säsongen av svenska Expedition Robinson. Säsongen spelades in på Fijiöarna. 

Programmet började sändas den 17 mars 2019 på TV4 och är den nionde säsongen producerad av TV4. Programledare var Anders Öfvergård. 

I anslutning till programmet sändes TV-programmet "Gränslandet”.

 

 

Star Cmyk
Bonnier Cmyk