Saint Paul De Vence2

14

MAJ

Konstnärsbyn i Provence

Nästan mitt emellan Antibes och Nice, högt uppe i bergen, ligger Saint-Paul de Vence, den kanske mest kända konstnärsbyn i Provence. Byn har gamla anor. Den grundades redan på 1500-talet, men blev populär på 1920-talet då den upptäcktes av den italienske konstnären Amadeo Modigliani. Här gömde sig under andra världskriget många konstnärer och radikala intellektuella undan den nazistiska repressionen.

Till Saint-Paul tar du dig enkelt med buss nr 400 (€1,50) antingen direkt från Nice eller från Antibes. I det senare fallet får du byta i Cagnes-sur-mer.

Om du stiger av i vägkorsningen nedanför byn har du det muromgärdade Saint-Paul de Vence högt uppe på höjden på höger sida. Innan du tar dig upp dit rekommenderar jag att du går uppför den branta backen till vänster. Däruppe finner du Fondation Maeght med en av Frankrikes finaste privata samlingar av modern konst. Museet som är ritat av den katalanske arkitekten Josep Lluis Sert ligger inbäddat i en pinjepark med skulpturer av Joan Miró, en gård med skulpturer av Alberto Giacometti och mosaiker av Marc Chagall. Museet grundades 1964 av Marguerite och Aimé Maeght som under andra världskriget innehade Saint-Pauls radiohandel.

I byn fanns då som tidigare nämnts många konstnärer vars verk brukade beslagtas av nazisterna. Aimé, som sedan 1932 hade en grafisk verkstad och ett galleri i Cannes, kunde få visum till norra Frankrike och därmed Paris, dit han tog med sig deras tavlor och fick dem sålda. När kriget slutade 1946 öppnade han ett galleri i Paris och i New York vilka snabbt blev ledande på grund av hans goda kontakter med dåtidens ledande konstnärer.

På museet, som innehar fler än 12.000 verk, kan du se verk av bl.a. Joan Miró, Alberto Giacometti, Georges Braque, Alexander Calder, Fernand Léger och Pierre Bonnard.

Fortsätter du  efter besöket på Fondation Maeght upp till höger, det går naturligtvis att ta bussen, möter du senmedeltida charmiga Saint-Paul, omgärdad av en gammal stenmur. Alldeles i början av byn ligger den berömda restaurangen Colombe d´Or som ofta frekventerades av de tidigare nämnda konstnärerna. Där finns en stor väggmålning av Pablo Picasso, en mobilskulptur av Alexander Calder för att nämna några av de verk som pryder väggarna. Saint-Paul är fyllt av gallerier och affärer med  konsthantverk i de trånga gränderna.

Priserna kräver dock ofta en välförsedd plånbok. Det finaste är dock, tycker jag att bara ströva omkring och njuta av atmosfären och miljön. Kanske ta en glass med en espresso eller americain (vanligt kaffe). Äta quenelle au saumon (laxfärs) eller pröva spaghetti al vongole, den där med de små musslorna om det finns en italiensk matsedel. Råvarorna är alltid färska.

Om du promenerar genom byn kommer du fram till den lilla kyrkogården, där inte bara Maguerite och Aimé Maeght utan även konstnären Marc Chagall ligger begravda.

Text & bild: Bo Sharping

(Se reportagets alla bilder i aprilnumret av Hashtag Borås & Mark)

”Museet, som är ritat av den katalanske arkitekten Josep Lluis Sert, ligger inbäddat i en pinjepark med skulpturer av Joan Miró” 

Image1 2

Mina bästa tips:

  • Ströva omkring och njuta av atmosfären och miljön.

  • Kanske ta en glass med en espresso eller americain (vanligt kaffe)

  • Äta quenelle au saumon (laxfärs) eller pröva spaghetti al vongole - råvarorna är alltid färska.