IMG 4309

27

SEP

September är lika med skördetid!

Mognadstiden på druvorna varierar, dels mellan olika druvsorter men också från år till år beroende på väderförutsättningarna. En kall och regnig vår i tex Italien kan betyda senare skörd medan en het sommar kan innebära skörd redan i augusti. Det man håller koll på är förhållandet mellan syra och sötma i druvan.

När druvorna är plockade är det dags för själva tillverkningen. Det första man gör är en extra koll så att man inte får några mögliga druvor eller kvistar med i själva pressningen. Musten pressas och transporteras via en slang till stora ståltankar. Väl där startar alkoholjäsningen med hjälp av sockret i musten och jästen på skalen. Jäsningen tar ca 7-14 dagar. Nästa steg i tillverkningen är lagring. Man jäser och lagrar olika druvsorter för sig. Ska man blanda olika druvsorter i ett vin gör man detta först innan vinet tappas på flaska. Efter det kan man välja att lagra vinet ännu längre på flaska, beroende på slutprodukt. Ett vin kan lagras på stål- eller cementtank eller på fat av olika träslag. Vissa viner lagras fortfarande i sk amforas (lerkrus).

Klimatet är en av de fem viktiga faktorerna när man tillverkar vin och en ”bra” årgång föregås av ett gynnsamt klimat. Det man önskar under växtsäsongen är genomgående varma dagar och svala nätter utan frost och gärna lagom med regn. Blir det utmaningar i vädret kräver det också självklart mer av vinmakaren. ”Bra och mindre bra” årgångar beror alltså till stor del på vädret. Har man möjlighet är det fantastiskt att besöka en vingård i skördetider. Det är full fart i både fält och vinproduktion och man får en väldigt bra inblick i hur man tillverkar ett vin. Det finns dessutom ett antal trevliga vinfestivaler att besöka.
Jag var nyligen i Chianti Classico i Italien och där löser festivalerna av varandra i september.

In vino veritas!

Sabina Eriksson, Sommelier
www.winely.eu

Chianti Classico EXPO, Greve in Chianti
Andra helgen i september hålls den här välkända vinfestivalen i den lilla pittoreska byn Greve in Chianti. Piazzan fylls av lokala vinproducenter. Man får både provsmaka och köpa med sig Chianti Classico-viner 
www.expochianticlassico.com

Vino al Vino festival in Panzano i Chianti
Tredje helgen i september samlas vinproducenter i Panzano i Chianti på piazza Bucciarelli www.viticoltoripanzano.com

Montefioralle Divino
Lokala vingårdar och producenter utgör föreningen Montefioralle som anordnar festival i dagarna tre, runt den 20:e september www.viticoltorimontefioralle.com

Bo på vingård i Chianti Classico
www.terreno.se

Hur vet man när det är dags för skörd? Och vad är innebär en ”bra” årgång?  

IMG 4058
Storbildhöger
IMG 3521