Hockey 02674

10

NOV

Tjejer på is

De är mellan 13 och 60 år med ett gemensamt intresse, ishockey. I Borås finns ett damlag som utöver träningar även spelar matcher och turneringar. Också de yngsta tjejerna är varmt välkomna. Nyligen var Borås ishall full av både nybörjare och mer erfarna hockeytjejer i alla åldrar. Det bjöds på gratis skridskoåkning och prova-på-hockey för tjejer. Genom anslag i alla grundskolor i Borås och genom kontakter har damlaget anordnat World Girl Ice Hockey Weekend. Det är en dag som hålls varje år världen över. Syftet är att samla tjejer intresserade av ishockey och att locka till sig nya deltagare. Dagen avslutades med mellanmål till deltagarna och Borås damlag spelade en träningsmatch mot Kållereds damer.

– Vi har absolut värvat några nya spelsugna, säger Nichlas Gustâv, ansvarig för de yngsta flickorna som tränar ishockey. De är från tolv år och neråt.

– De får börja när de känner sig redo. Det behövs ingen förkunskap, det är bara att komma och vara glad, säger Nichlas. All utrustning kan lånas den första tiden.

– Det här är världens roligaste sport med både gemenskap och glädje.
Malin Stjerneman är spelare och lagledare i Borås HC damlag.

– Vi växer och det är eventuellt ett seriespel på gång, säger hon.

För några år sedan sedan hade Borås HC ett stort och bra damlag som spelade i serien men som av olika omständigheter lades ner. Nuvarande damlag startades upp i början av 2017 av tjejer från det forna laget. Malin anslöt lite senare när hon såg en annons om att spelare söktes.

– Jag var med i ett lag i Göteborg och flyttade till Borås så det passade bra. Just nu består Borås Damhockey av 20 damer och 6 juniorer. Träningstider varierar, bland annat på grund av klubbens övriga lags matcher.

– Med tanke på den ambitionsnivå vi har i nuläget får vi ändå rätt ok med isträning.

Onsdagar, fredagar och söndag är våra huvuddagar. Det finns en hockeyskola för de allra minsta med både tjejer och killar. Efter World Girl Ice Hockey Weekend hoppas Malin att intresset för damhockey ökar. Inför prova-på-dagen var hela laget och anhöriga aktiva med att sätta upp lappar och informera.

– Vi hade också ett hockeymål som barn fick skjuta mot med klubba och puck på Stora Torget under en av Sommartorsdagarna.
Damlaget tränas av herr-A-lagets assisterande tränare Petri Mylläri och andra tränare i föreningen.

– Vi är ett glatt gäng, man kan komma oavsett ålder och nivå. Både nybörjare och erfarna.

Utrustningen för en vuxen väger runt tio kilo. För en del kan kostnaden för hockeyutrustning kanske avskräcka men Malin förklarar att det finns mycket att fynda på begagnatmarknaden.

– Vi lånar även ut utrustning och man kan köpa pö om pö. Som vuxen spelare kan du ha samma kit i många år.

Skridskorna är det som kostar mest. Hockeyskridskor är till skillnad från konståkningsskridskor rundade fram och bak, skon är också annorlunda uppbyggd. Damer måste till skillnad från herrar alltid ha galler på sina hjälmar, det räcker inte med visir som krävs inom herrhockey. Damhockey tillåts inte heller lika hårda tacklingar som inom herrhockey.

Malin spelar just nu back men har spelat i alla positioner. Under vänskapsmatchen på prova-på dagen mot Kållereds damer lade Malin det enda och vinnande målet.

– Vi jobbar i team. Det här är en rolig och tuff sport, man får utlopp för sin energi.

Text och foto Boel Ferm

”Vi är ett glatt gäng, man kan komma oavsett ålder och nivå.” Malin Stjerneman.

Hockey 02670
Hockey 02683
Hockey 02668