Matdryck 04570 Cmyk

05

AUG

Ugnsbakad fläskfilé

med krispiga skockor och basilikaolja, serveras med krämig potatisgratäng

Stek fläskfilén hel i stekpanna med salt och örtagårdskrydda. Lägg den i ugnen ca 10-15 min 175 grader.

Dela jordärtskockorna på mitten och ringla på lite olja och salt. Lägg in dem i ugnen samtidigt med fläskfilén fast i en annan form (så att det inte kommer köttsaft på).

Kör basilika och olja med stavmixern, smaka av med salt. Gott med 1 klyfta vitlök i om man gillar det.

Skiva köttet, lägg upp skockor och ringla över olja. Toppa med krasse eller annan ört ni gillar.

Skiva potatisen tunnt och lägg i ugns- säker form. Skiva lök o purjolök och pressa vitlöken. Blanda i detta och grädden i formen. Blanda runt allt ordentligt med hän- derna så grädden når varje potatis. Salta och peppra.

Smaka av, smakar det inget så ta mer salt o peppar. Gör detta tills det smakar gott. Det är mitt bästs tips när det gäller all matlagning. Smaka smaka smaka tills du är riktigt nöjd!

Text: Linda Arvidsson

Foto: Boel Ferm

”Sommaren börjar gå mot sitt slut och hösten kommer smygande. Det märks på att fläskfilén flyttar in till pannan och ugnen”

Ingredienser 4 p

800 g fläskfilé
12 jordärtskockor 1 kruka basilika
1 dl god olivolja
Salt
Krasse
Örtagårdskrydda från Santa Maria

Potatisgratäng
1 kg mjölig potatis 5 dl vispgrädde
1/2 purjolök
1 gul lök
2 klyftor vitlök
Salt
Nymald svartpeppar