Riksbyggen 07020 Cmyk

07

AUG

Västerbro växer fram

I augusti förra året flyttade Riksbyggen in i den lätt bågformade anrika byggnaden i Viskaholm.

– Vi köpte fastigheten 2015. Hela huset är nu uthyrt, intresset har varit stort, klart över förväntan, säger Thomas Pettersson, uthyrningsansvarig på Fastighets AB Viskaholm.

Bolaget ägs av Riksbyggen och AB Bostäder i Borås. Vid Viskaholm planeras också för nya bostäder i det nya bostadsområdet Västerbro. Det är intilliggande Väveribolagets lager som kommer att rivas och nya byggnader av varierande höjd uppförs i stället. Husen kommer att innehålla såväl bostadsrätter och hyresrätter med kommersiella delar i bottenplan.

– Vi hade hoppats att vara i gång redan nu med inflyttning 2022. I stället blirdet snarare 2024.

Thomas tar med #Borås på en rundvandring i Viskaholm.

– Utvändigt har vi bytt fönster och målat så nära originalfärgen som möjligt. Många detaljer i interiörenfinns kvar, som träpaneler ochtakbjälkar. Stadsantikvarie Fredrik Hjelm vill att vi ska spara så mycket som möjligt, säger Thomas.

Den gamla byggnadens koppardetaljer har tagits upp i den inglasade tillbyggnaden där man använt material med liknande färg. I sommar har Textilhögskolan arbetat med att ta fram insynsskyddande material som ska hängas mellan glasen.

Just nu pågår arbetet att återställa innergården med sten och planteringar. Officiell invigning av Viskaholm sker den 19 september.

Text: Boel Ferm

Vi hade hoppats att vara i gång redan nu med inflyttning 2022. I stället blir det snarare 2024.”

Fakta 

Viskaholm byggdes 1913. Tillbyggnad 1944, främre delen av gaveln mot vänster. Borås Wäfveri har sitt ursprung i företaget Wiskaholm. Ett landmärke som rymmer en del av Borås textilhistoria. Det anrika fabrikshuset har under de senaste 100 åren fungerat som att nav för textilindustrin i Viskaholm.
Ägarna Riksbyggen och AB Bostäder gjort om en av Borås mest kända fastigheter till modern kontorsverksamhet med en historisk touch.